ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ασφάλιση : Ανάγκη για όλους μας

Ασφάλιση : Ανάγκη για όλους μας

Τι ασφάλεια χρειάζομαι πραγματικά;

Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια που πρέπει να ακολουθούμε, όταν εξετάζουμε την περίπτωση μιας ασφάλισης.

Κανόνας 1.   Οτιδήποτε δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε, πρέπει να είναι ασφαλισμένο.

Για παράδειγμα το σπίτι μας (αν είναι ιδιόκτητο), το αυτοκίνητο μας (αν είναι πιο ακριβό απο ότι θα έπρεπε), ή ακόμη και η ικανότητα μας για εργασία μετά απο ένα ατύχημα, είναι όλα πράγματα όπου μια απώλεια θα μας προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτές λοιπόν είναι κάποιες απο τις περιπτώσεις όπου μια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για εμάς.

Κανόνας 2.   Οτιδήποτε μπορούμε να αναπληρώσουμε μόνοι μας, δεν χρειάζεται να ασφαλιστεί. 

Επομένως, δεν ισχύει το ίδιο με είδη μικρότερης αξίας, που μπορούν να αντικατασταθούν σχετικά εύκολα. Εάν μας κλέψουν το ποδήλατο ή το κινητό, δεν είναι δύσκολο να αγοράσουμε ένα καινούργιο σε έναν ή δύο μήνες. Ιδανικά αν θα έχουμε κάνει την απαραίτητη αποταμίευση ανάγκης για έξοδα 3-6 μηνών, με την οποία θα μπορούμε να καλύψουμε μία μέτρια ζημιά ή και μία προσωρινή απώλεια εισοδήματος. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τον όρο “αυτασφάλιση” (self insurance) για να περιγράψουν μία τέτοια αποταμίευση. Είναι αυτονόητο πως όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματα ή οι αποταμιεύσεις μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καλύψουμε τυχόν ζημιές, βασισμένοι στους δικούς μας πόρους.

Ποια είναι τα είδη ασφάλισης;

Ασφάλιση ζωής & ανικανότητας: Είναι ίσως το πιο παλιό είδος, και αφορά κυρίως εργαζόμενους οικογενειάρχες. Στην περίπτωση ενός θανάτου ή σοβαρού ατυχήματος, προσφέρει μία σημαντική αποζημίωση στην οικογένεια του ανάλογη με το εισόδημα που θεωρητικά θα αποκτούσε τα υπόλοιπα χρόνια εργασίας του, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Ασφάλιση υγείας: Αφορά την κάλυψη των ιατρικών εξόδων από κάποιο ατύχημα ή ασθένεια. Πολλοί που έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ελληνικού συστήματος υγείας (και τα κρυφά κόστη της), έχουν καταλάβει την αξία ενός συμπληρωματικού ιδιωτικού προγράμματος που μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ασφάλιση ακινήτου & περιεχομένου: Το ιδιόκτητο σπίτι μας αποτελεί συνήθως το πιο σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο, και όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο γνωρίζουν πως η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική. Όμως ακόμα και εάν το σπίτι μας είναι πληρωμένο, μία μεγάλη ζημιά σε αυτό μπορεί να μας γονατίσει οικονομικά. Από την άλλη υπάρχουν πολλά πράγματα και μέσα στο σπίτι μας (έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ.) που πρέπει να είναι καλυμμένα, στην περίπτωση μίας κλοπής ή ζημιάς από βλάβη π.χ. των ηλεκτρικών ή υδραυλικών.

Ασφάλιση οχήματος: Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την απλή ασφάλιση οχήματος, που μας καλύπτει για τρακαρίσματα ή σπάσιμο τζαμιών. Εάν όμως έχουμε αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή μηχανή, για το οποίο μαζεύαμε χρήματα για πολλά χρόνια, θα πρέπει να το προστατέψουμε και για το ενδεχόμενο κλοπής, πυρκαγιάς ή ζημιών από άλλα αίτια. Και εδώ εάν έχουμε πάρει κάποιο δάνειο αγοράς, οι καλύψεις αυτές είναι υποχρεωτικές.

Ασφάλιση αστικής ευθύνης: Πολλοί επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, ή λογιστές αντιμετωπίζουν το δυσάρεστο ενδεχόμενο μίας μήνυσης ή προστίμου, σε περίπτωση κάποιου λάθους στην δουλειά τους. Ανεξάρτητα από την ζημιά στην φήμη και την εικόνα τους, μία επαγγελματική κάλυψη θα τους προστατέψει από τις όποιες οικονομικές συνέπειες.

Η βασική φιλοσοφία πίσω από κάθε είδος ασφαλιστικής κάλυψης είναι απλή: ¨Να προφυλαχθούμε με σχετικά μικρό κόστος, απέναντι σε ένα γεγονός με μικρή πιθανότητα αλλά πολύ βαριές συνέπειες¨. 

Ακόμα και εάν γκρινιάζουμε ότι μετά βίας καλύπτουμε τα καθημερινά μας έξοδα, δεν έχει νόημα να αφήνουμε απροστάτευτα τα περιουσιακά μας στοιχεία, για το κόστος 1-2 καφέδων την εβδομάδα. Συνοπτικά, καλό είναι να έχουμε μια γενική γνώση όσον αφορά τις ασφάλειες. Ωστόσο, ένας σοβαρός ασφαλιστικός σύμβουλος θα φροντίσει να μας καθοδηγήσει προς τις επιλογές που χρειαζόμαστε πραγματικά, στο τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

 

ΠΗΓΗ   OURWALLET

https://www.ourwallet.gr/asfalisi-anagki-gia-olous-mas/#more-3854

Leave a Comment