ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν ασφαλιστική κάλυψη

Μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν ασφαλιστική κάλυψη

  • 25 Αυγούστου 2021
  • Ioannis Dagkaris
  • No comments

Μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες απέναντι σε κινδύνους που μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία τους.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τον Απρίλιο του 2021 σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse, σε περισσότερους από 500 επιχειρηματίες – επαγγελματίες της Αθήνας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

-Το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

-Το 49% δεν διαθέτει ασφάλιση και το 18% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε.

-Το ποσοστό των ασφαλισμένων διαμορφώνεται καλύτερα (36%) στους άνδρες επιχειρηματίες σε αντίθεση με τις γυναίκες που κατέρχεται στο 26%.

Όσο μεγαλώνει η ηλικία του επαγγελματία τόσο μεγαλώνει το ποσοστό αυτών που έχουν επιλέξει την ασφάλιση της επιχείρησής τους. Δηλαδή, η εκκίνηση της δραστηριότητας γίνεται χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία που διασφαλίζουν από τυχόν απρόοπτα όπως η ασφάλισή της, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία του επιχειρηματία τόσο ο ίδιος τείνει στην επιλογή να ασφαλίσει τη δραστηριότητά του.

Ενδιαφέρον εύρημα–συσχετισμός  είναι και η σχέση που καταγράφεται μεταξύ ετών λειτουργίας της επιχείρησης και ασφάλισης. Φαίνεται ότι όσο πιο πολλά χρόνια λειτουργεί μια επιχείρηση τόσο περισσότερο οδηγούνται οι ιδιοκτήτες της στο να την ασφαλίσουν. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται και από την σχέση που προαναφέρθηκε μεταξύ «ηλικίας και ασφάλισης».

Όπως προκύπτει από την έρευνα:

– το 56% των ασφαλισμένων επιχειρήσεων λειτουργούν άνω της δεκαετίας.

– το 25% ασφαλισμένων εμφανίζεται σε επιχειρήσεις έως 10 έτη λειτουργίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι εάν κάποια επιχείρηση δεν κατανόησε, δεν γνώριζε, ή δεν ήθελε για διάφορους λόγους στο ξεκίνημά της να ασφαλιστεί, αυτό σταδιακά αλλάζει. Εδραιώνοντας την πεποίθηση της λειτουργίας και θεωρώντας σταθερή τη δραστηριότητά της αλλά και σε συνδυασμό με την ηλικιακή εξέλιξη του ιδιοκτήτη, τελικώς προσεγγίζει περισσότερο την ιδιωτική ασφάλιση.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Συσχετισμός παρατηρείται και στον αριθμό των εργαζομένων με την επιλογή ασφάλισης. Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι τόσο αυξάνεται και το ποσοστό ασφάλισης. Έτσι προκύπτει ότι:

– Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από έξι άτομα εμφανίζονται να είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό 64%.

– Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό μόλις 30%.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρον εύρημα είναι και το ποιες επιχειρήσεις έχουν τα μικρότερα ποσοστά ασφάλισης. Αυτές είναι:  επιχειρήσεις αισθητικής,  κομμωτήρια,  γυμναστήρια,  επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη φωτογραφία,  εταιρείες marketing και διαφήμισης αλλά και πληροφορικής σε ποσοστά κάτω του 15%.

*Από τους ερωτώμενους επιχειρηματίες-επαγγελματίες  τα 2/3 είναι άνδρες ενώ το 1/3 γυναίκες και το μεγαλύτερο  ποσοστό (86%) του δείγματος έχουν ηλικιακό εύρος από 30 έως 60 ετών.

ΠΗΓΗ_ INSURANCE DAILY NEWS

https://www.insurancedaily.gr/ereyna-eea-mono-1-stis-3-epicheiriseis-echoyn-asfalistiki-kalypsi/

Leave a Comment