ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η αξία των Unit Linked προϊόντων

Η αξία των Unit Linked προϊόντων

Του Νίκου Σακελλαρίου,

Τις αντοχές τους αλλά και τα προτερήματα των unit linked προϊόντων μπορούν να διαπιστώσουν οι ασφαλισμένοι μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από ασφαλιστικές και ασφαλισμένους, οι επενδυτές-ασφαλισμένοι των unit linked βιώνουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες μέσα στην πτώση των τιμών μετοχών και ομολόγων ενώ ταυτόχρονα διατηρούν και τα προνόμια της ασφάλισης που τους προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι ασφαλισμένοι σε unit linked προϊόντα που επενδύουν σε ευρωπαϊκά ομόλογα και μετοχές καταγράφουν απώλειες που μεσοσταθμικά κυμαίνονται πέριξ του 5% επί του κεφαλαίου τους όταν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν απώλειες κοντά στο 20% ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα περίπου 10%  κατά την διάρκεια του τριμήνου της κρίσης (Μαρτίου-Ιουνίου 22). Ουσιαστικά, η κρίση επιβεβαιώνει την αξία των unit linked προϊόντων που διαφυλάσσουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ασφαλισμένου λόγω της δομής τους.

Επίσης, θετικά αξιολογείται από τους ασφαλισμένους η εγγύηση (85-95%) επί του αρχικού κεφαλαίου σε μία περίοδο έντονης αστάθειας των αγορών, υψηλού κινδύνου και κατάρρευσης μετοχών, ομολόγων αλλά και εμπορευμάτων. Με την εγγύηση κεφαλαίου οι ασφαλισμένοι περιορίζουν τις απώλειες τους σε μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, την απώλεια κεφαλαίων λόγω πληθωρισμού και την φθορά από την αύξηση των επιτοκίων.

Μία σημαντική ιδιότητα των Unit Linked ασφαλιστικών προϊόντων είναι ότι η πλειονότητά τους γίνεται δεκτή στις τράπεζες ως εγγύηση για την λήψη επαγγελματικών ή στεγαστικών δανείων σε ολόκληρη (100%) την αξία τους,  όταν οι μετοχές γίνονται δεκτές στο 70% της αξίας τους και τα ομόλογα στο 90% της αξίας τους.

Επιπλέον στην παρούσα συγκυρία, τα unit linked συνταξιοδοτικά προϊόντα μπορούν να παρουσιαστούν και ως δαπάνες από τις επιχειρήσεις και να έχουν φυσικά καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση.

 

ΠΗΓΗ Underwriter.gr

Leave a Comment