ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποιοι είναι καλύτεροι πωλητές; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ποιοι είναι καλύτεροι πωλητές; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, το οποίο συζητείται συχνά μεταξύ πωλητών, εκπαιδευτών αλλά και γενικότερα!

Η πρώτη μου άποψη είναι ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτεροι ακροατές από τους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην ακρόαση των πελατών. Γιατί; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά η πεποίθησή μου είναι ότι προσεγγίζουν ακούγοντας και επικοινωνώντας πιο φυσικά από ότι οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες είναι πολύ ανοιχτές στην εκμάθηση και ένας τρόπος που το κάνουν αυτό είναι με το να ακούουν προσεκτικά τους άλλους.

Οι άντρες δεν είναι τόσο καλοί ακροατές. Ο λόγος είναι επειδή οι άνδρες έχουν την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται ότι τα ξέρουν όλα ούτως ή άλλως και ως εκ τούτου, ο άλλος δεν έχει “τίποτα με ουσία” να μας πει. Επίσης, οι άντρες συνήθως είναι πιο ανταγωνιστικοί.

Η δεύτερη γνώμη μου είναι σχετικά με το θέμα της ικανότητας ανάπτυξης και κλεισίματος μιας πώλησης. Εδώ δίνω το νεύμα στους άνδρες να κλείσουν μια πώληση γρηγορότερα. Ο λόγος οφείλεται στο πως οι άνδρες τείνουν να βλέπουν τα πάντα ως ένα γεγονός που τελικά θα έχει κάποιον νικητή. Οι γυναίκες – λόγω της επιθυμίας τους να ακούν και να μαθαίνουν – μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ώστε να κλείσουν μια πώληση, αλλά συχνά μπορούν να πάρουν μια μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα.

Η αναζήτηση νέων πελατών είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Έχω παρακολουθήσει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιτυχημένες από τους άνδρες τόσο στις τηλεφωνικές κλήσεις όσο και στις προσωπικές πρώτες επαφές. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρατηρώ πως οι γυναίκες μπορούν να αποσπάσουν από πιθανούς πελάτες πληροφορίες που οι άνδρες δεν μπορούν να πάρουν. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Καλή ερώτηση! Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να φαίνονται λιγότερο “απειλητικές” σε σχέση με τους άνδρες.

Τέλος, η διαπραγμάτευση είναι μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση καθώς έχω παρακολουθήσει τους άνδρες να είναι πιο επιτυχημένοι. Ο λόγος που οι άνδρες είναι πιο επιτυχημένοι είναι ότι οι πελάτες μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να επωφεληθούν από μια γυναίκα πωλητή. Παρόλα αυτά, στο θέμα της δεξιότητας της διαπραγμάτευσης είμαι ουδέτερος επειδή τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πωλητής έχουν ισχυρές δεξιότητες που μπορούν να φέρουν στο τραπέζι.

Ο κόσμος των επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι πρωτίστως ένας ανδροκρατούμενος κόσμος. Ωστόσο, για να είναι κανείς επιτυχής πρέπει να βρει την άκρη και να κάνει πράγματα που οι ανταγωνιστές δεν κάνουν. Έτσι σε έναν επιχειρηματικό κόσμο που εξακολουθεί να αποτελείται από περισσότερους άνδρες, προσλαμβάνοντας γυναίκες, οι πωλήσεις μπορούν να αποκτήσουν όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και μεγαλύτερα και με περισσότερη διάρκεια αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ  Next in Sales

Written by Manolis Lekkas

Leave a Comment