ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

12% Αύξηση στις ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα κατά τη περίοδο της πανδημίας

12% Αύξηση στις ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα κατά τη περίοδο της πανδημίας

  • 2 Σεπτεμβρίου 2022
  • Ioannis Dagkaris
  • No comments

*Tης Βίκυς Γερασίμου

Αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας καταγράφεται την περίοδο της πανδημίας σε πολλές χώρες και την Ελλάδα.

Βάσει των πρώτων στοιχείων που δημοσίευσε η Insurance Europe φαίνεται πως η πανδημική κρίση κατηύθυνε μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού προς τη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης.  Στην χώρα μας καταγράφεται τη συγκεκριμένη περίοδο αύξηση της τάξεως του 12% στις ασφαλίσεις υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα στη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης υγείας της Ευρώπης, την Ολλανδία, σημειώνεται ανάπτυξη 1,2% , ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά, σημειώθηκε άνοδος 5,6% και 5% αντίστοιχα.

Αύξηση 57,7% κατέγραψαν στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας και τα unit linked προγράμματα, ανεβάζοντας συνολικά στον κλάδο ζωής τα ασφάλιστρα κατά 14,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe από το 2019 στο 2021 καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «ράλι» αυξήσεων στα προγράμματα ασφάλισης ζωής, με τους καταναλωτές να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική κρίση.

Αν και σε σχέση με το 2019, το 2020 λόγω του πρώτου σοκ που καταγράφεται σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο από τα lockdowns, βλέπουμε πτώση στον κλάδο ζωής. Ενώ το 2021 που πλέον οι αγορές έχουν προσαρμοστεί σε μία νέα κανονικότητα καταγράφεται σε πολλές χώρες μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα ζωής.

Η έκθεση της Insurance Europe αναφέρει ότι “η πανδημία και τα μέτρα καραντίνας επηρέασαν δραστικά την ικανότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να προσεγγίζουν νέους και υπάρχοντες πελάτες. Παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, η προσωπική επαφή με επαγγελματίες είναι αναγκαία για τους καταναλωτές που θέλουν περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα”. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2021 αποκαλύπτουν ότι τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν σε ορισμένες αγορές. Ο κύριος λόγος ήταν ότι μέρος των κεφαλαίων των νοικοκυριών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επενδύθηκαν σε προϊόντα ζωής. Η απόδοση των χρηματοπιστωτικών αγορών δημιούργησε καλές αποδόσεις από την επένδυση και έκανε πιο ελκυστικά τα προϊόντα που συνδέονται με τις επενδύσεις.

 

ΠΗΓΗ : INSURANCE DAILY NEWS 

Leave a Comment