ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

7 στους 10 Έλληνες περιμένουν ‘δύσκολα’ συνταξιοδοτικά χρόνια

7 στους 10 Έλληνες περιμένουν ‘δύσκολα’ συνταξιοδοτικά χρόνια

Της Βίκυς Γερασίμου, Author at Insurancedaily.gr  

Το 70% των Ελλήνων αναμένει ότι δεν θα έχει άνετη ζωή στη συνταξιοδότηση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η EIOPA σε ευρωπαϊκές χώρες σε καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

H χώρα μας μάλιστα στη συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκεται στη τρίτη χειρότερη θέση με μόλις 30% να δηλώνει ότι θα έχει την αναγκαία οικονομική δυνατότητα κατά τη συνταξιοδότηση, μετά από τη Λετονία και την Πολωνία που το αντίστοιχό ποσοστό τους κυμαίνεται στο 25%.

Σε μία εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, που τα εισοδήματα των καταναλωτών επηρεάζονται αρνητικά από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, το 50% των καταναλωτών δηλώνουν ότι πιστεύουν πως δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν όταν θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο.

Τα στοιχεία του Eurobarometer δείχνουν πως πάνω από το ένα τρίτο των ευρωπαίων καταναλωτών ΔΕΝ διαθέτει προϊόντα αποταμίευσης και επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλιση καθώς και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Οι ερευνητές αναφέρουν πως “Λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε προϊόντα αποταμίευσης και σημαντικών κενών στις συντάξεις, πολλοί καταναλωτές  δεν είναι σίγουροι ότι θα έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους”.

Την αρνητική επίδραση του οικονομικού κλίματος η έρευνα εντοπίζει και σε καταναλωτές που έχουν προγράμματα, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν δυσκολία στις πληρωμές των ασφαλίστρων ή ακόμη και προσωρινή διακοπή προαιρετικών συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων.

ΠΗΓΗ: INSURANCE DAILY NEWS 

Leave a Comment